vstgn

Noget om Vestegnen – natur, historie og topografi.

Aurora
Aurora (sommerfugl) i Strandparken nær Pilehuset.

Brøndby 100%
I dag var jeg omkring Rebæk Søpark på grænsen mellem Brøndby og Hvidovre kommuner. Det var den sidste vej jeg manglede for at få gennemløbet alle veje i Brøndby kommune.

Brøndby Strand fra 1950-1964
Rids af Brøndby Strands udvikling set på kort fra Kraks Vejviser.

Dagpåfugleøje
Dagpåfugleøje (sommerfugl) træffes overalt i Danmark – fra april til september. Her er den på en forårsdag ved Hakonsøen i Vestskoven.

De fattige har altid ret
Bertel Budtz-Müller (1890-1946) blev begravet på Hvidovre kirkegård, hvor gravsten stadig kan ses. En del af inskriptionen er: De fattige har altid ret.

Fiskehejre
Jeg møder altid en fiskehejre eller flere når jeg løber langs Store Vejleå. I dag lod jeg løbeskoene blive hjemme og tog i stedet et kamera med.

Gadekæret – landsby i byen
Gadekæret er lidt anderledes end resten af Ishøj. Området er bygget som en byenhed og når jeg løber gennem området får en fornemmelse af landsby. Det er nok ikke helt ved siden af.

Gravhøje ved Reerslev
Nær landsbyerne Reerslev og Stærkende i Høje-Taastrup Kommune er der fire gravhøje som er et besøg værd: Maglehøj, Præstehøj, Bavnehøj og Brandhøj.

Heerup-stenene
I Strandparken ved Brøndby Strand står seks Heerup-sten.

Isbjørnen i Ishøj
I Ishøj Byhave findes skulpturen Isbjørnen, skabt af billedhuggeren Sven Bovin (1915-2000). Skulpturen er hugget i granit og blev opstillet i 1979.

Ishøj 100%
I november 2020 overførte jeg alle mine løb fra Garmin Connect til CityStrides. Status efter overførslen var, at jeg, via mine vanlige træningsruter, havde løbet 20% af gaderne i Ishøj kommune.
Så var det bare med at sætte i gang og få løbet de resterende 80% af kommunen. Det er nu gjort.

Ishøjplanen
Ishøjplanen (nu kendt som Vejleåparken) blev opført i 1970-1974 – på det tidspunkt som landets største boligområde med mere ende 2000 lejemål. Arbejdernes Andels Boligforening (AAB) og Ishøj Boligselskab var bygherrerne og Kooperativ Byggeindustri var arkitekterne bag projektet.

Kallerupstenen og Gammelsøhøj
I Hedehusene står en af landets ældste runesten og ikke langt fra stenen findes en gravhøj fra bronzealderen.

Naturstien Strandparken til Hedeland
Video: Naturstien fra Strandparken til Hedeland er en 20 km lang afmærket vandrerute, den indgår som en del af fjernvandresti E6. Ruten starter i Strandparken nær Tangloppen og ender ved Hedeland.

Porten til Ishøj Dyrepark
Ved indgangen til Ishøj Dyrepark står en stor rød port. Porten var tidligere en af indgangsportene til Tivoli i København.

Rytterstatuen ved Arken
Skulpturen, Powerless Structures, Fig. 101, forestiller en dreng på en gyngehest. Den måler 3,92 meter i højden og 4,2 meter i bredden. Motivet hylder barnets spontanitet, leg og fantasi og er blottet for krigerisk stemning.

To gravhøje nær Torslunde
Der har været en del oldtidshøje i Ishøj Kommune, men de fleste er overpløjede. I landskabet nær landsbyen Torslunde finder der stadig to synlige rundhøje.

Vallensbæk rundt
Coronanedlukning fordrede andre træningsture end normalt. Under den anden corona-bølge kastede jeg min løbekærlighed på CityStrides. Jeg fik løbet en masser gader og veje på Vestegnen og i slutningen af januar fik jeg gennemført Ishøj kommune. Nu er Vallensbæk kommune også fuldført.

Vildtbanegård – fra bondegård til almene boliger
Vildtbanegård er navnet på Det Sociale Boligselskab af 29. januar 1946 almene boligkompleks i Ishøj. Engang var det en bondegård.

Vildtbanestenen i Ishøj Dyrepark
Vildtbanestenen markere at vildtbanen (jagtområdet) ved Tranegilde var forbeholdt kongen. Stenen er sat af Christian VII i 1775 og er i dag et fredet nationalt mindesmærke.

Langløber, metalhoved & bibliotekar