Gummimus cannonball : tur til Hønsnap

Hønsnap. 5. marts 2023.

Resultat

 • Distance: maraton
 • Tid: 03:49:40
 • Tempo: 05:27 min/km
 • Hastighed: 11 km

Løbsoversigt

Pre-løb og ekstra Gram

En bonus ved kommuneprojektet (et maraton i hvert af landets kommuner) er, at vi får set en masse lokaliteter vi ellers ville gå glip af. Det er når vi løber og ofte dagen inden eller undervejs hjem fra løbet.

I går varmede vi op med frokost på restauranten ved Gram Slot. Bakskuld og gammeldags æblekage. Det smagte godt. Kalorier var der så rigeligt af, men nok ikke den mest hensigtsmæssige ernæringsopladning til et maraton. Æblekagen kan godt have den virkning, at vi vender tilbage til Gram Slot en anden dag.

Hvorfor vi var ved Gram Slot, når løbet er på Kruså-egnen? Det var fordi vi overnattede hos Mettes far i Vejen. I det nabolag fik vi i øvrigt spottet et par runesten.

Rend’ og Hønsnap

Til Gummimus cannonball er der forskudt start: Maraton starter 09:00. Deltagere der spadser halvmaratondistancen starter også 09:00. Langsomme løbere der deltagere på halvmaraton starter 09:30, resten af halvmaratonløberne starter 10:00 – her starter 10 km gang også. 5 og 10 km løb starter 11:00.
Jeg løber klokken ni – og håber alle kommer af sted til rette tid.

Vi er samlet i landsbyen Hønsnap, hvor Kim har inviteret til cannonball-løb. Under løbsbriefingen får han sagt, at byen består af ca. 60 huse og cirka det samme antal mennesker.

Bystemning i Hønsnap. Foto: Mette Jensen.

Kort efter oplysningerne om Hønsnap, ruten og nogle af reglerne fra Klub 100s løbekriterier får vi lov at løbe.

Fra Bygaden hvor der er start, depot og mål løber vi mod nord ad Hønsnapvej. Vi drejer af ad Byglængvej og underlaget skifter fra asfalt til grus. Hurtigt blive grus til skovvej og vi løber en lille runde i den del af Kelstrup Plantage, der ligger vest for Hønsnapvej.

Vi kommer ud til Hønsnapvej igen og løbe lidt længere mod nord, inden vi drejer inde i Kelstrup Plantage øst for Hønsnapvej. I denne del af skoven er der lidt højdemeter. Dog ikke noget der for alvor udfordre.

Løbere i gang med første runde på maratondistancen.

Efter en god tur i skoven kommer vi retur til Hønsnapvej og løber tilbage til Hønsnap og vender i depotet. Første gang vi passerer depot, har vi løbet et kvart maraton.

Undervejs er der masser af løbere der overhaler, eller som bliver overhalet. Der er løber som hilser de steder på ruten, hvor der er modløb. Det er vældig hyggeligt med de mange forskudte starter.

I alt bliver det til fire runder, inden jeg kan sætte mig og nyde en kop varm suppe. Det er luksus efter en lidt kold dag i løbeskoene.

Som så ofte ved de mindre cannonball-arrangementer, er der ikke mulighed for bad. Selv om jeg skifter til tørt tøj, lugter jeg stadig af gnu på turen hjem. Det må vi så håbe, de kan leve med på Den gyldne Måge.

Ekstra depot ude i skoven. Foto: Mette Jensen.

Skulle du, som jeg, undre dig over arrangementets navn: Gummimus cannonball. Så kan jeg oplyse, at Gummimus er kælenavnet på arrangørens gamle hund. Om det giver mening at opkaldet et cannonball efter sin hund ved jeg ikke. Men det er et navn, som springer i øjnene og skiller sig ud.

Aabenraa kommune

Efter løbet kan vi sætte hak ved Aabenraa kommune på kommunemaratonbingopladen.

Aabenraa kommune afgrænses mod syd af landegrænsen mellem Danmark og Tyskland. Mod øst ligger Sønderborg kommune, mod vest Tønder kommune og mod nord Haderslev kommune. Kommunen blev dannet i 2007 ved en sammenlægning af Bov, Lundtoft, Rødekro, Tinglev og Aabenraa kommuner.

Kommunen dækker et areal på 940,70 km² og der bor 58.693 mennesker (2022). Det er 907 færre end i 2012. Til gengæld er andelen af ældre borgere (65+) vokset fra 19,3% i 2012 til 24,6% i 2022. Til sammenligning, er andelen af ældre 11,7% i Københavns kommune i 2022. Jeg ved godt, hvor jeg vil foretrække at bo som ung.

“Sydligst i Jylland ligger Aabenraa Kommune med hovedbyen Aabenraa i bunden af fjorden af samme navn. Kommuneområdet har været beboet siden 1200-tallet f. Kr., hvilket rigdommen af fortidsminder fordelt over hele kommunen vidner om. Kortlægningen af disse viser bl.a., hvordan området i stigende grad blev bebygget frem mod midten af 500-tallet, hvor pludselige klimaforandringer og hungersnød afstedkom en kraftig befolkningsnedgang. Ved vikingetidens begyndelse var dette dog vendt igen, og Hærvejens passage ned gennem kommuneområdet fik betydning for placeringen af de mange nye bopladser.
(citat: Trap Danmark : Bind 17 : Tønder, Aabenraa, Sønderborg. Trap Danmark / Gad, 2021. Side. 129.)

Folk der er til sport og idræt har det lidt lettere i Aabenraa kommune, end i København. F.eks. er der seks atletikanlæg i København og tre i Aabenraa. I Aabenraa er de (kun) 19.564 indbyggere om at dele et atletikanlæg mod 107.405 personer pr. anlæg i Københavns kommune.

To løbere på næstsidste omgang. Foto: Mette Jensen.

Der er 112 registrerede fitnesscentre i København mod beskedne 18 i Aabenraa. Men det giver stadig et forhold, hvor der er 3.260 personer om et center i Aabenraa og 5.754 personer i København.

Fodboldspillerne i Københavns kommune må også kæmpe mere om pladsen end i Aabenraa. I hovedstaden er der 13.787 indbyggere pr. anlæg, mod beskedne 4.041 indbyggere pr. anlæg i Aabenraa kommune.


Gummimus cannonball – forårsløb 2

 • Arrangører: Kim Pedersen
 • Start: Hønsnap
 • Land: Danmark
 • Distance: maraton, halvmaraton, 10, 5 km
 • Underlag: asfalt, grus, jord
 • Deltagerantal: 62
 • Sko: Adidas Energy Boost

Gummimus cannonball

En tanke om “Gummimus cannonball : tur til Hønsnap”

 1. Hej
  Tak for pæne ord. Håber i hacde dejlig oplevelse i det Sønderyske.
  Det gør mig glad at arrangere løb, når så mange løber udenbys kommer og løber.
  Jeg har haft en skøn dag
  Tak for i gad komme
  Klm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.