HCA maraton : Løb i Odense

Odense. 30. september 2018.

  • Startnr.: 1095
  • Distance: maraton
  • Placering samlet: 264 af 1140
  • Placering mænd: 238 af 885
  • Tid: 03:28:52
  • Tempo: 04:57 min/km
  • Hastighed: 12,12 km/t

Løbsoversigt

HCA maraton eller H. C. Andersen marathon, er det store maraton i Odense og omegn. H. C. Andersen levede godt nok det mere af sit voksenliv i København, men han blev født og voksede op i Odense. I Odense er han det altoverskyggende når byens skal brande sig selv,  åbenbart også når der skal løbes.

Jeg har aldrig helt forstået det store H. C. Andersen hysteri. Jeg synes han er overvurderet langt ud over det rimelige. Når jeg ser en by primært brande sig selv på ham, er min umiddelbare tanke, at så er der nok ikke så meget at kommer efter.

Men lad os komme til det, det drejer sig om: løb. HCA maraton afvikles på en halvmaratonstrækning i det central Odense, med start og mål i Odense Idrætspark. Ud over maraton er det muligt at stille op på distancerne halvmaraton og 10 km. For de mindste løbere er der minimaraton på 4,2 km.

Løbet er vært for de danske mesterskaber i maraton. Ruten brandes som landets hurtigste maratonrute. Den hurtigste maratontid for kvinder blev løbet i 2016 af etiopiske Roza Dereje Bekele, der gennemført på 2 timer 31 minutter og 16 sekunder.
For den hurtigste tid for mænd, skal vi tilbage til 2012, hvor Luka Kipkemboi Chelimo fra Kenya løb i tiden 02:10:37 – hvilket er den hurtigste tid løbet på dansk grund.

Løbet afvikles på en halvmaratonrute. Efter én omgang fortsætter maratonløberne til højre, mens halvmaratonløberne løber mod vestre og målet på Odense Atletikstadion. Foto: Mette Jensen.

Årets hurtigste kvinde blev Abebech Etcha Bulbula med tiden 02:42:22. Hurtigste mand blev Paul Katisha Matheka 02:13:18.
For 13. gange var HCA maraton vært for DM i maraton. Dansk mester for mænd blev Thijs Nijhuis i tiden 02:19:42. Og for kvinderne, Sandra Hartvich Lorentzen i tiden 02:52:05.

Og min dag? De fleste asfaltmaratonløb løber jeg i tider mellem 03:50 og 04:00. I dag tog jeg chancen og lagde lidt hurtigere ud. Det måtte briste eller bære. Som lovet på løbets site, var ruten ganske flad.

De første 10 km blev de hurtigste med et tempo på 04:53 min/km. Det er jo ikke så godt af de første 10 var de hurtigste 10, når nu det er almen viden, at et maraton skal løbes med negative splits. Halvvejs igennem var jeg da også lidt nærvøs for hvor hvordan det ville går efter de 30 km, hvor maratonløbet for alvor begynder.

Jeg måtte kæmpe for at holder et okay tempo på de sidste 10, alligevel overhalede jeg en del og blev kun overhalet få gange på denne sidste del af løbet. Selv om mit tempo faldt gennem løbet, rykkede jeg fra en samlet placering som nummer 308 blandt mændene efter 10 km til nummer 238 efter de fulde 42,195 km.
For en sjælden gang sin skyld sluttede jeg under de 3 timer og 30 minutter og kom i mål i tiden 03:28:52.
På trods af det lidt dalende tempo, en godkendt indsats.

HCA maraton er et fint arrangement. Der er hvad der skal være. Men det er ligesom det lander lidt midt imellem at være et stort løb med fest og farver, og et lille intimt arrangement. Det er hverken eller.

Trivia: For at afvikle et løb som HCA maraton er omkring 1.000 hjælpere i gang før, under og efter arrangementet. 80 weekendsoldater for Hjemmeværnet er udkommanderet og Fyns Politi stiller med ca. 10 personer.


HCA maraton # 19 – Danmarks eventyrlige maraton

  • Arrangører: HCA maraton
  • Land: Danmark
  • Start: Odense Idrætspark
  • Distance: maraton, halvmaraton, 10 km
  • Underlag: asfalt
  • Deltagerantal: 4.575
  • Sko: Adidas Adizero Sub2

HCA maraton
Læs mere om HCA maraton på danske løbe-sites

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.