8860 Ulstrup : byen rundt og langs åen

Ulstrup. 29. marts 2024.

Resultat

  • Distance: maraton
  • Tid: 03:48:31
  • Tempo: 05:26 min/km
  • Hastighed: 11,1 km/t

Løbsoversigt

Ulstrup er en mindre by placeret i Gudenådalen, nordvest for Århus. I 2019 havde byen 2.004 indbyggere, indbyggertallet er faldet til 1.951 i 2023. Ulstrup er stationsby på Langå-Struer-banen.

Herregården Ulstrup Slot ligger på nordsiden af Gudenådalen og jernbanen, mens byen Ulstrup ligger på sydsiden. Og det er her, i Ulstrup by, vi løber.

Løbere på en asfaltvej mellem røde murstenshuse.
På vej rundt i Ulstrup.

Starten er ved Ulstruphallen, hvor der er toiletter og mulighed for bad efter løbet. Men nu skal vi først løbe. Der er det obligatoriske morgenmøde inde i hallen Vi får lidt info om ruten. Der er lodtrækning om et stor påskeæg – som Mette vinder! Så må vi ud i den lidt kølige forårsmorgen for at få taget fællesfoto.

Så er der start. Vi løber en 7+ km rundstrækning i Ulstrup. Vi kommer hele byen rundt og på første omgang er der meget at se. Der er en lastbil. Ulstrup Fælleshus med KFUM-spejdere. Sofienlund Lergravssø, der giver et kærkomment afbræk i den megen asfalt, som ruten byder på. Et træhus mellem de mange murstenshuse. Gudenådalens Efterskole. Og rutens højdepunkt – omtrent én kilometer på Trækstien langs Gudenåen.

3 løbere. Et grønt område og en stor bygning af røde mursten.
Udsigt over ådalen til Ulstrup Slot.

På de første par omgange er der nok at kigge på. Der er lokale i haverne, som gør forårsklar. Og det er som foråret bryder lidt mere frem for hver omgang. Buskene om haverne blive lidt grønnere. Men for hver omgang bliver kilometerne mellem villaerne mere og mere transportkilometer frem til det fede stræk langs Gudenåen. Det stræk er til gengæld hele køreturen fra Nordsjælland værd.

Løbere på en træbro langs en å.
På Trækstien langs Gudenåen.

Efter løbet er der kaffe og kage i hallen, krydret med røverhistorier og gode råd om restitution. Og nej. I får mig ikke ned i den store balje med koldt vand.

Favrskov kommune

Da jeg første gange stødte på “Favrskov kommune”, havde jeg ikke nogen klar idé om hvor i landet kommunen lå. Kommunen blev skabt ved en sammenlægning af Hadsten, Hinnerup, Hammel og Hvorslev kommuner i 2007. Så ved jeg hvor i landet, vi er. En del af Langå kommune kom også med i Favrskov kommune.

Navnet Favrskov er hentet fra en tidligere herregård udenfor Hadsten.

En bred å.
Gudenåen.

De største byer i kommunen er Hinnerup og Hadsten, der begge har 8.300+ indbyggere. Kommunevåbnet er grønt med nogle hvide striber. Striberne symboliserer vandløb i den naturrige kommune.

I 2024 er der 49.377 indbygger i Favrskov kommune. Kommunen er oplandskommune til Århus kommune med sine 367.095 indbyggere.

Skilt med pil lige ud.
Ruten er fint markeret med kridtpile på jorden og skilte med pile og beskeder f.eks. om trafik.

Favrskov kommune dækker en et areal på 540,60 km². Det giver kommunen en befolkningstæthed på 91 indbygger pr. km². Til sammenligning er befolkningstætheden på 254 indbygger pr. km² i Hillerød kommune, 772 i Århus kommune og 7.255 i Københavns kommune.


8860 Ulstrup – påskeløb

  • Arrangører: Per Jørgensen og Ole Jørgensen
  • Land: Danmark
  • Start: Ulstruphallerne
  • Distance: maraton, halvmaraton
  • Underlag: asfalt, grus, jord, træ
  • Deltagerantal: 44
  • Sko: Adidas Energy Boost

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.