Bjergløb : maraton på Vestfyn

Haarby. 17. februar 2024.

Resultat

 • Distance: maraton
 • Tid: 04:04:28
 • Tempo: 05:48 min/km
 • Hastighed: 10,4 km/t

Løbsoversigt

Tidligt op og afsted mod Fyn. Et stop ved Nyborg. Toiletbesøg. Videre mod vest indtil vi havner i Haarby i Assens kommune.

Her finder vi en garage, hvor en håndfuld løbere venter på at klokken bliver ni , hvor dagens Bjergløb starter.

Flere kommer til. Tiden går og jeg går ud efter mine softbottle’s med vand. Imens jeg er væk, starter løbsbriefing, så den hører jeg ikke så meget af.

Der var et officielt depot med sukkervand og slik, men flere deltager havde eget væske og energi med.

Vi samles udenfor til fællesfoto og så er det afsted. Vi er hurtiget ude af Haarby og løber ad Linien.
Ruten er markeret med røde pile, så vi kan se, når vi skal dreje. Vi drejer til højre ad Signekær. Noget af det jeg nåede at høre til briefingen var, at vi skal dreje til højre, til højre, til højre etc.

Det går stødt opad. Bakken er lang, og der er grænser for hvor høje bakker bliver i Danmark, så den er svagt stigende. Bakken tager dog ordentlig fat på de sidste meter op – inden det går ned ad.

Vi forlader Haarby.

Der er asfalt stort set hele vejen rundt, kun afbrudt at et kort stykke med stabil grus. Inden vi kommer tilbage til Haarby og depot, skal vi gennem Akkerup.

Rundstrækningen er 7 komma en snas, så jeg skal rundt 6 gange. De fleste omgange løber jeg i godt selskab, med maratonfeltets to andre deltagere fra Sjælland.

Hassel.

Assens kommune

Løbet startede i Haarby. Haarby ligger i en smeltevandsdal. Dalen er omgivet af randmoræner (israndsbakke) og ruten er lettere kuperet.

Inden strukturreformen 2007 var byen det administrative centrum i Haarby kommune. Nu er Haarby periferi i Assens kommune.

Assens kommune ligger syd for Middelfart kommune og ud til Lillebælt. Kommune har en kyststrækning på 101 km. Kommunen blev dannet i 2007 ved sammenlægning af kommunerne Glamsbjerg, Vissenbjerg, Aarup, Tommerup og Haarby.

Kommunevåbenet viser bølger og to bogfrugter. Bogfrugterne er en reference til Båg Herred og et symbol for spirende udvikling. Bølgerne henviser både til havet og kommunens bakkede landskab.

I godt selskab. Foto: Mette Jensen.

I 2023 blev befolkningstallet opgjort til 40.944. De knap 41.000 indbyggere har 511,6 km². Det giver 80 indbyggere pr km². Til sammenligning bor der 884 indbygger pr km² i Ishøj og 7.255 indbygger pr km² i København.

“Assens Kommune ligger som et bakkeland ud mod Lillebælt. Det kuperede landskab med sine talrige bakkestrøg og stejlrandede fladbakker blev dannet under sidste istid af fremrykkende gletsjere og fossende smeltevand samt af den dødis, som gletsjerne efterlod, da de smeltede tilbage. Istidslandskabet satte også sit præg på kysten, som fik et uregelmæssigt forløb med fjorde og vige. Efterfølgende har bølger og strøm dog udlignet meget af kystlinjen, så den i dag veksler mellem klinter og lavtliggende områder med marint forland og strandvolde.”
(citat: Trap Danmark : Bind 18 : Middelfart, Assens, Nordfyn, Kerteminde, Nyborg. Trap Danmark / Gad, 2021.)

Appendix

I dag fik jeg hakket en ny kommune af: Assens kommune. Jeg fik registret 3 veje i kommunen på CityStrides: Filstruplund, Signekær og Solvej.
Jeg fik løbet mit maraton nummer 299, så næste gang jeg løber maraton, må jeg nok hellere tage kage med. Det sker den 2. marts: Hvalsø Cannonball.


Bjergløb XXXIV – Haarby

 • Arrangør: Uffe Bjerg
 • Land: Danmark
 • Start: Pilevej, Haarby
 • Distance: maraton, halvmaraton
 • Underlag: asfalt
 • Deltagerantal: 17
 • Sko: Salomon Spectur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.