vstgn

Noget om Vestegnen – natur, historie og topografi.

Aurora
Aurora (sommerfugl) i Strandparken nær Pilehuset.

Brøndby Strand fra 1950-1964
Rids af Brøndby Strands udvikling set på kort fra Kraks Vejviser.

Dagpåfugleøje
Dagpåfugleøje (sommerfugl) træffes overalt i Danmark – fra april til september. Her er den på en forårsdag ved Hakonsøen i Vestskoven.

De fattige har altid ret
Bertel Budtz-Müller (1890-1946) blev begravet på Hvidovre kirkegård, hvor gravsten stadig kan ses. En del af inskriptionen er: De fattige har altid ret.

Fiskehejre
Jeg møder altid en fiskehejre eller flere når jeg løber langs Store Vejleå. I dag lod jeg løbeskoene blive hjemme og tog i stedet et kamera med.

Gadekæret – landsby i byen
Gadekæret er lidt anderledes end resten af Ishøj. Området er bygget som en byenhed og når jeg løber gennem området får en fornemmelse af landsby. Det er nok ikke helt ved siden af.

Gravhøje ved Reerslev
Nær landsbyerne Reerslev og Stærkende i Høje-Taastrup Kommune er der fire gravhøje som er et besøg værd: Maglehøj, Præstehøj, Bavnehøj og Brandhøj.

Heerup-stenene
I Strandparken ved Brøndby Strand står seks Heerup-sten.

Isbjørnen i Ishøj
I Ishøj Byhave findes skulpturen Isbjørnen, skabt af billedhuggeren Sven Bovin (1915-2000). Skulpturen er hugget i granit og blev opstillet i 1979.

Porten til Ishøj Dyrepark
Ved indgangen til Ishøj Dyrepark står en stor rød port. Porten var tidligere en af indgangsportene til Tivoli i København.

Rytterstatuen ved Arken
Skulpturen, Powerless Structures, Fig. 101, forestiller en dreng på en gyngehest. Den måler 3,92 meter i højden og 4,2 meter i bredden. Motivet hylder barnets spontanitet, leg og fantasi og er blottet for krigerisk stemning.

To gravhøje nær Torslunde
Der har været en del oldtidshøje i Ishøj Kommune, men de fleste er overpløjede. I landskabet nær landsbyen Torslunde finder der stadig to synlige rundhøje.

Vildtbanegård – fra bondegård til almene boliger
Vildtbanegård er navnet på Det Sociale Boligselskab af 29. januar 1946 almene boligkompleks i Ishøj. Engang var det en bondegård.

Vildtbanestenen i Ishøj Dyrepark
Vildtbanestenen markere at vildtbanen (jagtområdet) ved Tranegilde var forbeholdt kongen. Stenen er sat af Christian VII i 1775 og er i dag et fredet nationalt mindesmærke.

Langløber, metalhoved & bibliotekar