Rundhøj med træ. I horisonten ses Roskilde Forbrænding

Gravhøje ved Reerslev

Nær landsbyerne Reerslev og Stærkende i Høje-Taastrup Kommune er der fire gravhøje som er et besøg værd og når du er der, er det nærliggende at vandre videre i Hedeland.

Engang var der 11 høje i området. Alle placeret på højtliggende steder i en forholdsvis lige linje. Men syv af højene er borte og kan ikke ses mere.

Maglehøj

Maglehøj ligger længst mod syd af de fire høje. Sydvest for landsbyen Stærkende.
Google Maps: 5536457°N 1210461°Ø

Maglehøj er en høj på 7 meter og den står flot i landskabet på Hedeland Golfklubs bane. Maglehøj betyder “Den store høj” og den er da også den største af de fire høje ved Reerslev.

Højen menes at være bygget som et gravmonument for en højtstående person fra ældre bronzealder, for omtrent 3500 år siden. Den er beskadiget ved en stor udhuling i østsiden, men er ifølge Skov- og Naturstyrelsen (1988): “Meget seværdig på grund af størrelsen og placeringen højt på bakkekam.”

Fra udgravninger af gravhøje ved arkæologerne, at det var dygtige håndværkere der byggede højene. Rundt om højens fod satte man en kæde af sten. Ved byggeriet af Maglehøj, blev der brugt mere end 700.000 græstørv.

Præstehøj

Ganske tæt på Reerslev og synlig fra Brandhøjgårdvej ligger Præstehøj. Højen er flad på toppen og ikke så høj og prægtig som Maglehøj.

Højen ligger “paa Præstegaardsjorden er en smuk Gravhøj i Form af en afstumpet Kegle. Platauet er fra Øst til Vest 16 Alen, fra Nord til Syd 18 1/2 Alen. Højen er velbevaret og fortjener at fredes.” (citat: Nationalmuseet 1876).

Bavnehøj

Bavnehøj er “Stærkt beskadiget Gravhøj, som nu kaldes Sneglehøj”, da der for faa Aar siden er bleven anlagt en saakaldt Sneglegang paa den. Den synes at være bleven udgravet, men har endnu en anselig Højde ca. 10 Alen.” (citat: Nationalmuseet, 1876)

Jeg synes højen er ganske smuk. Særligt når den ses i distancen fra Tranemosevej og stien ved Flintesø.

Brandhøj

Brandhøj er den af de fire højde der ligger længst mod nord, ganske tæt på stationsbyen Hedehusene.
I toppen ses en stor flad indgravning fra vest.
Google Maps: 55.63821°N 12.18867°Ø

Gammel bondeovertro knytter sig til gravhøjene. Her holdt trolde, elverpiger og nisser til. Og beskadigede man højene, kunne de underjordiske væsner finde på at tage hævn.
Det har desværre ikke forhindret landet bønder i at overpløje en del høje.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.