Brøndby 100%

I dag var jeg omkring Rebæk Søpark på grænsen mellem Brøndby og Hvidovre kommuner. Det var den sidste vej jeg manglede for at få gennemløbet alle veje i Brøndby kommune.

Brøndby kommune er en god blanding af alt muligt. Brøndby er beton. Velkendt er Brøndby Strands højhuse, men også Brøndby Nord byder på bestandige betonblokke.

Der er landsbyidyl i Brøndbyøster og Brøndbyvester. Kolonihaver i stor mængder, hvor de runde haver i Brøndby Haveby er de mest berømt. Her er Brøndbyskoven og den nye Bakkeskov. Vestvolden bidrager med befæstningshistorie og gode spor til trailløberne.

Brøndby Strand.

Brøndby kommune er også industriområdet. Priorparken er ikke Vestegnen mest spændende lokalitet. Den dag jeg løb Priorparken rundt, vidste jeg heldigvis ikke, det var det jeg skulle. Priorparken er et lukket område med portvagt og det hele. Portvagten lod han mig løbe ind på området. Det første kvarter gik med at være glad for den venlige portvagt. Resten med at få det overstået.

Priorparken er opkaldt efter ingeniøren H. P. Prior, der i 1891 grundlagde virksomheden Nordisk Elektrisk Ledningstraad- og Kabelfabrik i København – i dag NKT.

Brøndby er en ægte Vestegnskommune og som en sådan gennemskæres den af motorveje og jernbaner. Her er Holbækmotorvejen, Køge Bugt Motorvejen og Motorring 3. Der er Roskildebanen og den nye København-Køge-Ringsted-banen.

There are 314,0 streets in Brøndby Kommune, totaling 213,22 kilometers. Your first activity to complete a street in Brøndby Kommune was on July 1, 2012. It took a total of 135 activities to finish, totaling 2.405,8 kilometers.
(citat: CityStrides)

Jeg har selv boet en kort periode i et rækkehus i Brøndby Strand. Et udmærket sted at leve. Det er lige ud til Strandparken, med alt det den har at tilbyde. I Brøndby Strand er nogle af de ikoniske højhuse revet ned. Det giver anledning til fornyelse ikke kun nye boligblokke, men visionen er også en nyt bycentrum. Det er tiltrængt.

At løbe alle vejen i Brøndby kommune er en varieret oplevelse. De forskelle dele af kommunen byder på forskellige oplevelser. Nogle steder er lidt kedelige. Der er dejlige grønne pletter. Gemt kunst mellem boligblokkene i Brøndby Strand. Villaveje og Borgmester Kjeld Rasmussens Boulevard (tidligere Brøndbyvester Boulevard) der forbinder Brøndby Strand med Brøndbyvester og -øster.

“I den tæt bebyggede Brøndby Kommune skjuler bebyggelse og infrastruktur meget af det landskab, som blev formet af is og smeltevand i slutningen af sidste istid. Landskabet er en del af den frugtbare moræneslette, som kendetegner trekantområdet Heden eller Hedeboegnen mellem København, Roskilde og Køge.”
(citat: Trap Danmark : Bind 31 : Brøndby, Hvidovre, Tårnby, Dragør, Bornholm. Trap Danmark / Gad, 2019.)

Lidt tal

Der bor 37.128 mennesker i Brøndby kommune i 2023. Der er en stigning på 2.038 siden 2020. Til sammenligning bor der 653.664 mennesker i Københavns kommune og 54.159 i Hillerød kommune (2023).
Andelen af 80+ årige i Brøndby kommune er 4,9%, hvilket er noget højere end ungdomskommunen København, hvor andelen af 80+ årige er 2,2% (2023).

Hovsa Bodega, klassisk Brøndby-værtshus.

Brøndby kommune er med 21 km² ikke en af landets store kommune. Men i forhold til naboen Vallenbæk der dækker beskedne 9,50 km² er den stor. Begge bliver dog gangske små sammenlignet med Ringkøbing-Skjern kommune med et areal på 1.473,50 km².

Som en del af Storkøbenhavn, er det naturligt at befolkningsandelen i bymæssig bebyggelse er høj i Brøndby kommune. Den er da også på 99,8%. Til sammenligning er den 91% i Hillerød kommune (2022).

En god del af beboerne i Brøndby bor i almennyttige boliger og denne boligtypes andel i kommunen er 62,5%.

CityStrides
Brøndby kommune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.