Aabenraa bjergmaraton : i by og skov

Aabenraa. 22. juni 2024.

Resultat

 • Startnr.: 197
 • Distance: maraton
 • Placering samlet: 57 af 187
 • Placering mænd: 54 af 152
 • Tid: 04:08:39
 • Tempo: 05:54 min/km
 • Hastighed: 10,18 km/t

Løbsoversigt

Hvis jeg havde en bucket liste, så havde Aabenraa bjergmaraton stået på listen nogenlunde lige så længe, som jeg har løbet maraton. Nogle gang tager ting tid, men nu står jeg her i Aabenraa, klar til at løbe et maraton i bakkerne omkring byen.

Aabenraa er en gammel købstad. Aabenraas (Opneraa) ældste dokument er byens skår fra 1335. Her stadfæstes byens vedtægter, “som de var på kong Valdemars tid” omtrent 100 år tidligere.

Årets udgave af Aabenraa Bjergmaraton er i gang og løbefeltet bevæger sig ud af byen.

I Aabenraa finder du Sønderjyllands største havn og i følge Sproget.dk, hedder indbyggerne i byen aabenraaer.

Start og mål er centralt i byen på Storetorv. Torvet er i dagens anledning domineret af afspærringshegn, en lille scene og et fadølsanlæg.

Gaderne er ikke brede i denne del af byen, så vi står tæt i startblokken. Selv om jeg er langt hjemmefra, hilser jeg på flere løbevenner, mens vi venter på, at den tale vi ikke kan høre, bliver færdig.

Der er rigeligt af depoter på ruten.

Klokken bliver lidt over ti og så kommer vi afsted. Jeg er længere nede i feltet, end jeg egentligt troede. Jeg føler mig lidt fanget på de første par kilometer, men som altid løsner feltet op og jeg kan løbe i det tempo jeg ønsker.

Nu er der, som alle ved, ingen bjerge i Danmark. Det ville være mere korrekt at kalde det et bakkeløb, og bakkerne de er der nærmest fra start af.

Ind i skoven.

Bakkeløb kan noget særligt. Især med bakker af den type der stiller sig lige foran én og siger: Kom an!
Den slags bakker er der et par stykker af på rundstrækningen. Rundstrækningen er et halvmaraton formet som en sløjfe, hvor vi omtrent halvvejs kommer forbi målområdet inde i byen.

Der er både asfalt, grus og jord på ruten. Vi løber i byen og på landet – og især i skovene omkring Aabenraa. Undervejs får jeg hilst på flere løbevenner og bekendte.

Flere gange kommer vi tilbage til Aabenraa by. Her omtrent halvvejs gennem dagens maraton.

I 2015 gennemførte Per Munch Aabenraa Bjergmaraton. Det berettede han efterfølgende om i artiklen “Bjergmarathon med blod, sved og grænsehandel” i Politiken (27.6. 2015).
Ud over at konstatere, at de 428 højdemeter fik han ned med nakken, måtte han med 27 kilometer tilbage visualiserer sig “tilbudsavisen fra Fleggaard, hvor der i denne uge er 1 kg Heinz-ketchup til kun 9,95 kroner, dog kun 5 flasker per kunde”, for at komme resten af vejen til mål.
Der er mange måder, at finde dét der skal til for at komme i mål.

Vejrudsigtet sagde regn. Det slap vi for og ind i mellem tittede solen frem.

Jeg skal ikke over grænsen til Tyskland efter løbet, så jeg må finde en anden motivation end Per Munch. I dag visualiserer jeg ikke noget tillokkende efter løbet. Løber blot stille og roligt, går lidt på bakkerne og forsøger at tage den lidt med ro, så der er lidt til i morgen, hvor jeg skal løbet Ø maraton hos Henriette på Amager.


Aabenraa bjergmaraton # 25 – jubilæumsløb

 • Arrangører: AaIG – Atletik, tri og motion
 • Land: Danmark
 • Start: Storetorv, Aabenraa
 • Distance: maraton, halvmaraton, 10, 5 km
 • Underlag: asfalt, grus, jord
 • Deltagerantal: 1546
 • Sko: Adidas Ultraboost Light

Aabenraa bjergmaraton

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.