Bagsværd Sø løbet : Rundt om Bagsværd Sø – og lidt om en ruin

Bagsværd. 7. juli 2014.

Resultat

  • Startnr.: 6955
  • Distance: 10 km
  • Placering mænd 40-49: 2 af 10
  • Tid: 00:44:36
  • Tempo: 04:28 min/km
  • Hastighed: 13,4 km/t

Løbsoversigt

Bagsværd Sø løbet

Bagsværd Sø løbet har start og mål nær Bagsværd Rostadion. Bagsværd Sø løbet arrangeres af Bagsværd Atletik Club og afholdes en gang om måneden. Ikke langt fra mål ligger desuden Aldershvile Slotsruin. Slotsruinen ligger tæt på løberuten, men løberne kommer ikke forbi ruinen. Men den ligger indenfor gåafstand fra start- og målområdet.

Slottet Aldershvile blev opført i 1782. Johan Theodor Holm de Holmskiold var bygherren, og det blev tegnet af arkitekt Joseph Guione.

“Stilmæssigt var Aldershvile Slot bygget i empire. En enkel stil med hvide mure, vinduerne i rolig rytme henover facaderne og en kraftigt betonet gesims.” (citat: På sporet af Aldershvile og Grevinden af Bagsværd af Eva Molin)

I 1794 blev stedet overtaget af den landsforviste svenske greve Adolf Ludvig Ribbing, der havde deltaget i mordet på den svenske konge Gustav III. Efter en ulykkelig forelskelse emigrerede svenskeren til Paris.

Omtrent 100 år efter i år 1900 købte Angelica Pierri slottet. Angelica var vokset op hos en plejefamilie på Nørrebro. Plejefamilien drev en beværtning.

Som 20-årig blev Angelica gravid med en rigsgreve, der besøgte plejeforældrenes beværtning. Greven forsvandt hastigt. Angelica blev gift, skilt og gift igen. Hendes anden mand var Adolf Goertz. Han var rig og ejede en diamantmine i Sydafrika. Adolf døde af tuberkulose efter tre års ægteskab.

Tilbage i Danmark og med penge på lommen købte Angelica Aldershvile slottet i Bagsværd. Pludselig var rigsgreven interesseret igen; parret blev gift, og Angelica fik titel af grevinde. Deres ægteskab holdt to år. Efter skilsmissen giftede Angelica sig med en rig kunsthandler. De blev skilt i 1907. Angelica blev gift igen. Denne gang med en jockey. Et af hans talenter var at bruge af Angelicas penge på fester og heste.

I 1909 nedbrændte Aldershvile slot. Forsikringssummen dækkede ikke en genopførsel af bygningen. Efter et års tid var pengene sluppet op, og ægteskabet hang i laser. Angelica blev nok engang skilt.

I 1911 solgte Angelica slotsgrunden med ruinen til hendes tidligere ægtemand, kunsthandleren Gustav Meyer. Selv flyttede hun til Vesterbro. I 1914 begik Angelica Pierri selvmord. Hun efterlod en gæld på 60.000 kr. Slotsruinen er der endnu.

Tilbage til løbet

Bagsværd Sø løbet har to distancer, 5 km og 10 km. Ruten har lidt højdemeter på den første kilometer, men rummer ellers ikke de store udfordringer. Løbet på 10 km byder på en smuk tur rundt om Bagsværd sø.

Løbet bliver afholdt en gang om måneden. Første gang, det blev afholdt, var i 1972. Forplejningen i målområdet består af vand, energidrik og frugt.

Med stigningerne på den første km synes jeg hurtigt, at jeg kunne mærke gårsdagens maraton i benene. Jeg holdt tempo, og efterhånden som jeg fik varmen, fik benene det bedre.

Løbet videre gik fint. Jeg hentede et par løbere undervej og løb stabilt. Det tog omkring 44 minutter at løbe de 10 km. (Da der ikke bruges chip til tidtagning, kommer den officielle tid kommer først efter et par dage). En helt tilfredsstillende tid dagen efter et maraton.

Bagsværd Sø løbet
Bagsværd Sø løbet
Bagsværd Sø løbet
Aldershvile Slotsruin
Aldershvile Slotsruin

Bagsværd Sø løbet
Novo Nordisk løbet

Publiceret på sh.newsun.dk 07.07. 2014

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.