Egeblade

Danmarks ældste egetræ

Kongeegen er Nordeuropas ældste egetræ. Egetræet er mellem 1500 og 2000 år gammel. Det står i Jægerspris Nordskov i nordenden af Hornsherred.

Jægerspris Nordskov er 17 km² stor. Det er en blandet nåle- og løvskov som vokser på et varieret terræn. Skoven består af de fire skove Fællesskoven, Studehaven, Kohaven og Slotshegnet der alle ejes af Kong Frederik 7.s Stiftelse. Jægerspris Nordskov kan besøges efter de regler der er for offentlig adgang til private skov.

Kongeegen

Kongeegen er ikke hvad den har været. Meget af den er rådnet op indefra, som P. Chr Nielsen skriver i “Kæmpeegene i Jægerspris Nordskov” bragt i “Dansk Dendrologisk Årsskrift” (1957): I 1673 har Kongeegen og Storkeegen utvivlsomt allerede været rådne indvendig, …” Det er uvis hvor længe Kongeegen endnu kan holde sig i live.

“Kongeegen var i sin storhedstid 4 m. i diameter og 14 m i omkreds. Man mener, at Kongeegen er fra ca. år 0 til år 500 og altså en velvoksen og meget gammel eg, der allerede eksisterede på Gorm den Gamles tid omkring år 1000.”
(citat: “Eg” af Ulla Lunn, 2022)

I dag står en tynd skal af træet tilbage. Der er dog stadig livskraft i egetræet – modsat de to andre gamle egetræer, Storkeegen og Snoegen, i Jægerspris Nordskov, der begge er døde.

Kongeegen finder du ved Strandvej, lidt vest for t-krydset hvor Fremvadsvej rammer Strandvej.

Storkeegen

Storkeegen anslås til at være mellem 800 opg 1000 år gammel. Den hedder Storkeegen fordi P. C. Skovgaard i 1843 malede et billede med titlen “Eg med storkerede i Nordskoven ved Jægerspris”.

Den sidste levende gren faldt af Storkeegen i 1980.

Snoegen

Snoegen er mellem 600 og 700 år. Den sidste del af træets krone døde i 1991.

Andet fra skoven

De tre gamle egetræer ligger i Jægerspris Nordskov. Det er oplagt at vandre eller spadsere – alt efter temperament – hvis du vil besøge træerne. Der er noget særligt ved at stå ved et træ der allerede var gammelt da Absalon byggede en borg i Hafn.

Jægerspris Nordskov er en dejlig skov. Og der er meget at kigge på – ud over egetræerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.