Kommuneserie Øst : by og land

Albertslund. 23. marts 2024.

Resultat

 • Distance: maraton
 • Placering: 2 af 42
 • Tid: 03:50:13
 • Tempo: 05:27 min/km
 • Hastighed: 11 km/t

Løbsoversigt

Der er wellness-weekend, som i tre maraton på tre dage. Jeg missede den første dag og det første maraton. Men to dages wellness gør vel også noget godt for sindet.

I dag er vellness-arrangementet i Albertslund. Der er start ved Albertslund Stadion, hvor jeg den 18. september 2004 så Brøndby IF’s-Danmarksseriehold vinde 0-1 over Albertslund IF. Denni Avdic scorede Brøndby IF’s mål i 35. minut. I mål havde Brøndby IF den dag Karam Zaza. Kampen blev spillet på “Albert Park” som er navnet på Albertslund Stadions opvisningsbane. Tilbage til wellness-weekenden.

Tre personer forsøger at hænge et banner op.
Morgenklargøring.

Det er Henrik der står for at forklare dagens rute. Det er noget med grønne pile og senere nogle markeringsflag. Det går hurtigt og der siges meget og jeg er nok ikke helt i fokus.

Fællesfoto og “3 – 2 – 1 – Start”. Jeg ved ikke hvor mange der hørte, at løbet bliver sat i gang, men når nogle begynder at løbe, følger resten med.

Vi skal først ud på en runde i den urbaniserede del af Albertslund. Vi løber ad stisystemet, der er veludbygget i Albertslund, så bløde trafikanters holdes væk fra den motoriserede trafik. Sådan er det mange steder på Vestegnen, men ingen steder er det så veludbygget som i Albertslund.
Vi kommer under Roskildevej og op så vi kan løbe langs den gamle hovedvej. Vi drejer fra, så vi kommer forbi Vridsløselille Fængsel. Arrangørerne har sørget for, at vi kommer forbi nogle af Albertslunds seværdigheder.

En flok løbere og blå himmel.
Friske løbere på første runde.

Vi holder os på stierne og jeg er næsten helt tilbage ved Albertslund Stadion, inden jeg møder en vej og en fodgængerovergang, som jeg skal over. I depotet drikker jeg lidt sukkervand og så løber jeg en omgang mere på samme rundstrækning.

Efter to omgange skal jeg ud på dagens anden rundstrækning. Den går ud i det grønne område, som jeg, for dem der kender fingerplanen, kan oplyse ligger mellem pegefinger og langefinger. Og på den måde får vi et godt billede af Vestegnen. Det stærkt urbaniserede forstadsområde, ofte med en sjat beton – og de grønne rekreative områder som også er Vestegnen.

Egon Olsen.
Ved Vridsløselille hilser en velkendt herre på.

Denne anden rundstrækning er knap så flad som den første. Men højdemeterne er ikke overvældende. Igen er der indlagt seværdigheder og vi kommer over Vikingebroen, der er bygget nær Vikingelandsbyen i Albertslund.

Efter seks omgang i alt, er der til et maraton. Jeg når lige at skifte tøj, og så kommer Kenneth Badensø i mål, på det der er hans maraton nummer 100! Stort tillykke – og velkommen i tosseklubben.

Albertslund kommune

Det er ægte Vestegn. Ved S-togsstationen finde du en gennemplanlagt betonby. Lidt derfra endeløse rækkehuse. Du finder spillestedet Forbrændingen og Vridsløselille Fængsel, der er under forandring fra lukket fængsel til en åben bydel.

To løbere på en grusvej.
Ude på den anden rute.

Albertslund har også sine grønne område. Her kan der bakketrænes op og ned ad Herstedhøje og en god del af Vestskoven står i kommune. Ca. 60% af kommune er grønne områder.

Som resten af Vestegnen er kommunen præget af infrastruktur. Her er Motorring 4, Vestbanen, en lille bid af Nordre Ringvej og den nye letbane.

“Mens den sydøstlige del af Albertslund Kommune omkring Albertslund er tæt bebygget, dækker Vestskoven hele den nordlige del, mens den åbne Store Vejleådal strækker sig langs kommunegrænsen i vest. Den store kontrast mellem de tætte bebyggelser og naturområderne betyder, at konturerne af det vidtstrakte bundmorænelandskab, som blev skabt af Bælthavisen i slutningen af sidste istid, kun kan opleves i dele af kommunen. Selv om det oprindelige landskab, som blev formet af isen, er ret jævnt, fremstår dele af kommunen i dag som noget kuperet. De fleste af kommunens høje bakker er dog kunstige og opført af byggeaffald i perioden fra 1960’erne til 1980’erne.”
(citat: “Trap Danmark : Bind 30 : Høje-Taastrup, Albertslund, Glostrup, Rødovre, Ishøj, Vallensbæk”. Trap Danmark / Gad, 2018)

Kommunen dækker 23,40 km². Der bor 27.677 mennesker i kommunen og de er 1.179 indbygger pr. km². Til sammenligning er der 7.255 indbygger pr. km² i Københavns kommune og 885 i Ishøj kommune.

Træbro.
Vikingebroen nær Vikingelandsbyen.


Kommuneserie Øst – Albertslund

 • Arrangører: Maraton Danmark
 • Land: Danmark
 • Start: Albertslund Stadion
 • Distance: maraton, halvmaraton
 • Underlag: asfalt, grus
 • Deltagerantal: 64
 • Sko: Adidas Ultraboost Light

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.